ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
31/10/2017
Η προσφορά κατά Χαλίλ Γκιμπράν
«Προσφέρετε, αλλά, όταν προσφέρετε από τα υπάρχοντά σας, η προσφορά είναι άνευ σημασίας. Μόνο όταν δίνετε απ’τον ίδιο τον εαυτό σας, δίνετε πραγματικά». Έτσι ξεκινάει ο ποιητής και συνεχίζει.
Πολλοί άνθρωποι δίνουν λίγα από την περιουσία τους. ‘Ομως το κάνοθν για να πάρουν την ευγνωμοσύνη των άλλων. Αυτή όμως η υστεροβουλία τους αφανίζει την προσφορά τους.
Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν λίγα. ‘Όμως αυτοί τα δίνουν όλα. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν στην ζωή και στη γενναιοδωρία, γι’αυτο και πάντα έχουν.
Υπάρχουν και κάποιοι που προσφέρουν με χαρά και η χαρά αυτή είναι το όφελός τους.
Επίσης υπάρχουν και άλλοι πο δίνουν με πόνο και που «αναβαπτίζονται» μέσα σ’αυτόν τον πόνο.
Τέλος υπάρχουν κι εκείνοι που δίνουν χωρίς πόνο και επίσης δεν ζητούν την χαρά. Απλά δίνουν όπως ένα μυρωδάτο λουλούδι ξεχύνει την ευωδιά του γύρω του.
Καλό είναι να δίνει κανείς όταν του το ζητάνε. Καλύτερο όμως είναι να δίνει από κατανόηση όταν κανείς δεν του το ζητάει.
Επίσης, αυτός που χαίρεται να δίνει, η αναζήτηση του ανθρώπου στον όποιον θα προσφέρει, είναι μια χαρά μεγαλύτερη και από την ίδια την χαρά της προσφοράς.
Όλα αυτά που έχουν δωθεί στον άνθρωπο, κάποτε θα δοθούν σε άλλους.
Ας χαίρονται λοιπόν με την προσφορά και όχι οι κληρονόμοι τους.
Ένας άνθρωπος μπορεί να πεί: «θα προσφέρω άλλα μόνον σε όσους το αξίζουν». Αυτό δεν είναι σωστό. Κάποιος που είναι άξιος να ζεί είναι και άξιος να δέχεται από τους υπόλοιπους ανθρώπους!
«Υπάρχει μεγαλύτερη αξία από την αξία που έχει το κουράγιο, η εμπιστοσύνη κι ακόμη περισσότερο η ευγνωμοσύνη αυτού που δέχεται;». Αναφέρει επακριβώς ο Γκιμπράν.
Αντί να ψάχνει να βρεί άνθρωπο κάποιος, που να αξίζει να του προσφερθεί, ας φροντίζει ο καθείς να γίνει άξιος της προσφοράς.
Γιατί το δόσιμο είναι η ζωη που δίνει ζωή, ενώ αυτός που νομίζει ότι δίνει, δεν είναι παρά ένας απλός μάρτυρας του γεγονότος.
Ακόμα αυτός που δέχεται, και όλοι βέβαια δέχονται, να μην τον βαρένει η ευγνωμοσύνη.
Γιατί η πολλή σκέψη για την προσφορά, δείχνει ότι αμφιβάλεται για την γενναιοδωρία του ευεργέτη σας «που προέρχεται από την αγαθή μητέρα Γή και τον πατέρα Θεό»
Νίκη