ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Γενικά χαρακτηριστικά των διαταραχών άγχους
Οι διαταραχές άγχους αποτελούν μια ομάδα διαταραχών οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονο και χρόνιο άγχος. Το αγχος προσδιορίζεται ως ένα πολύπλοκο μοτίβο κινητικών, υποκειμενικών, και φυσιολογικών αντιδράσεων σε μια αληθινή ή υποτιθέμενη απειλή.
Επιδημιολογία
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τις διαταραχές που παρουσιάζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν πως η συχνότητα των διαταραχών άγχους στο σύνολο του πληθυσμού κυμαίνεται μεταξύ 8-9%.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ (Κοινωνική Αγχώδης διαταραχή)
Βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής φοβίας είναι ο έντονος και επίμονος φόβος που διακατέχει το άτομο σε μία ή περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο φοβάται ότι θα περιέλθει σε κατάσταση αμηχανίας και σύγχυσης. Η έκθεσή του, με την παρουσία του, σε μια κοινωνική κατάσταση συχνά του προκαλεί βιώματα έντονου άγχους το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην εκδήλωση αντίδρασης πανικού. Για τον λόγο αυτόν, τα άτομα με κοινωνική φοβία συχνά αποφεύγουν τέτοιες καταστάσεις ή τις υπομένουν αλλά τις βιώνουν με υπορβολική ένταση. Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της κοινωνικής φοβίας στους ενήλικες απαραίτητη προυπόθεση είναι η αναγνώριση και παραδοχή εκ μέρους τους ότι ο φόβος και το άγχος που βιώνουν είναι αδικαιολόγητη.
Τα παιδιά και οι έφηβοι με κοινωνική φοβία έχουν συνήθως πολύ λίγους φίλους, είναι απρόθυμοι να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και θεωρούντα ήσυχοι και συνεσταλμένοι τόσο από τους γονείς όσο και από τους συνομηλίκους τους. στο σχολείο, τα παιδιά με κοινωνική φοβία εμφαντίζονται ως ιδιαίτερα φοβισμένα σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, όπως για παράδειγμα όταν χρειάζεται να διαβάσουν φωναχτά, να πάρουν τον λόγο στην τάξη, να ζητήσουν βοήθεια από το δάσκαλο κλπ. Επίσης συχνά αποφεύγουν να πηγαίνουν στις σχολικές εκδρομές και χρειάζονται πολλή ενθάρρυνση προκειμένου να συμμετάσχουν σε ομαδικές εκδηλώσεις. Τα παιδιά αυτά συνήθως περιγράφονται από τους δασκάλους τους ως μοναχικά και απομονωμένα από τους υπόλοπους συμμαθητές τους.
Η κοινωνική φοβία συνήθως εκδηλώνεται στην εφηβεία και σπανιότερα μπορεί να διαγνωστεί σε παιδιά κάτω των δέκα ετών. Σύμφωνα με τους Straus και Last (1993) η κοινωνική φοβία εκδηλώνεται με την ίδια περίπου συχνότητα σε αγόρια και κορίτσια. Έχει διαπιστωθεί επίσης πως η κοινωνική φοβία αποτελεί την πιο συνηθισμένη αγχώδη διαταραχή στους ενήλικες. Επίσης, συχνά συνυπάρχει με την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.
Νίκος Τ