X-MEN ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ
Μια ομάδα- πινακοθήκη μεταλλαγμένων από παλιές και νέες γενιές ξεδιπλώνεται στην νέα, με πολλή δράση, ταινία της Marvel. Είναι μια ταινία Χ-men σκηνοθετημένη από τον Bryan Singer που φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα της εμφάνισης αποκρυφιστικών σκηνών που μοιάζουν να είναι βγαλμένες από ταινίες όπως οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού και το Star Wars.
Τώρα οι μεταλλαγμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τον υπερμεταλλαγμένο, τον πρώτο από όλους τους μεταλλαγμένους τον Αιγύπτιο En Sabah Nur μικρότερο από ότι στο κόμικ και πιό ανθρώπινο, ρόλο που παίζει ο Όσκαρ Άιζακ. Ο En Sabah Nur επιστρέφει στη γη με πρόθεση να καταστρέψει αυτόν τον γεμάτο κακία κόσμο για να τον χτίσει από την αρχή. Το κέντρο του βασιλείου του στο Κάιρο, είναι μιά κολοσσιαία πυραμίδα που μοιάζει λίγο με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Η εσωτερική μηχανή αυτού του επεισοδίου ανεβάζει υψηλες στροφές βασιζόμενη σε μερικές ζωντανές φάσεις, αν και δεν είναι φανερό ότι είναι καλύτερη ταινία από την προηγούμενη, δηλαδή το X-men Μέρες του Περασμένου Μέλλοντος.
Η ταινία τοποθετείται χρονικά μιά δεκαετία μετά τον χρόνο της προηγούμενης ταινίας όπου είχαμε την πρώτη εμφάνιση των μεταλλαγμένων την εποχή του Νίξον. Τώρα είμαστε στην συντηρητική δεκαετία του 1980. Υπάρχει μιά σκηνή στην οποία εμφανίζεται μια φωτογραφία του Ρόναλντ Ρήγκαν στον τοίχο του γραφείου του διευθυντή της CIA. Τώρα οι μεταλλαγμένοι κρύβονται. Η Raven κρύβεται στο Ανατολικό Βερολίνου όπου ανακαλύπτει και απελευθερώνει έναν μεταλλαγμένο, τον Nightcrawler. O Μαγκνέτο είναι incognito στην Πολωνία εργαζόμενος σε βιομηχανία και έχει γυναίκα και παιδί.
Εν τω μεταξύ ο Dr Xavier διευθύνει ακόμη το σχολείο του για προικισμένα παιδιά το οποίο θα γίνει ορμητήριο για έναν νέο μαθητή αστέρι, τον τελειόφοιτο Λυκείου Σκοτ Σάμερς αλλιώς γνωστό ως Κύκλωπα. Η δράση αρχίζει όταν το κατάλυμα του Μαγκνέτο στην Πολωνία καταστρέφεται και αυτός εμφανίζεται στις ειδήσεις όπου αναγνωρίζεται από τον Quicksilver ο οποίος καταφθάνει στο σχολείο για να βοηθήσει καθώς ο En Sabah Nur φθάνει με την ειδεχθή ομάδα των μεταλλαγμένων βοηθών του όπου στρατολογούνται όλοι όσοι θέλουν να τον συνδράμουν στους σκοτεινούς σκοπούς του.
Οι θαυμαστές του προηγούμενου έργου, Μέρες του Περασμένου Μέλλοντος θα ψάχνουν για μια συνέχεια στην οποία ο Quicksilver θα καταστρέφει τα πάντα γύρω του. Αυτό τώρα γίνεται υπό τους ήχους της μουσικής των Eurythmics και πιο συγκεκριμένα του Sweet Dreams. Είναι διασκεδαστικό αλλά όχι τόσο όσο την προηγούμενη φορά.
Ο B.Singer γυρίζει σε μιά από τις πιό εντυπωσιακές πτυχές του πρώτου X-men. Ο Μαγκνέτο επιστρέφει για λίγο στο Άουσβιτς όπου χάθηκαν οι γονείς του και το οποίο εμφανίζεται ως το υπόδειγμα του απόλυτου κακού που θα καταστρέψει την ανθρωπότητα. Αυτή καθ’αυτή η ιδέα της Αποκάλυψης σημαίνει ότι όλα πρέπει να γίνουν στον υπερθετικό βαθμό και πράγματι ιτο έργο προσφέρει αρκετά κτυπήματα για τα λεφτά σας παρ’όλο που δεν φθάνει την χαλαρή, έξυπνη χαρά των Εκδικητών, ούτε οι διάλογοι είναι το ίδιο ενδιαφέροντες.
Πρέπει να πούμε πάντως ότι τα επεισόδια του Κύκλωπα με τον Quιcksilver είναι πάντα ευπρόσδεκτα και ταιριαστά. Στο μέλλον όμως θα πρέπει οι ταινίες X-men να έχουν μεταλλαχθεί σε κάτι με λιγότερους ήρωες και περισσότερο προσωπικότητα.