Αιγυπτιακό φακόρυζο με σάλτσα ντομάτας (Koshari)
Αιγυπτιακό φακόρυζο με σάλτσα ντομάτας (Koshari).
Υλικά (για 4 – 5 μερίδες)
1 φλιτζάνι, ελληνικές φακές
1 φύλλο δάφνης
3/4 φλιτζανιού ρύζι Μπασμάτι
2 κουταλιές ψιλό φιδέ (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές καβουρντισμένο κουκουνάρι
Για τη σάλτσα
1 κουτί ντοματάκια πολτοποιημένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κόκκινο τσίλι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι κίμινο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Οδηγίες
Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό με το φιδέ. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τις φακές. Τις βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρις ότου απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό και βράσουν καλά, χωρίς να λιώσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο νερό. Βγάζουμε τη δάφνη, της στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό, αλατισμένο νερό (περίπου 8 λεπτά) και τα στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ξανθύνουν. Κατόπιν προσθέτουμε τα ντοματάκια λιωμένα, του πελτέ, αλάτι, πιπέρι και το κίμινο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10′ – 15′. Σε ένα άλλο τηγάνι, ρίχνουμε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και τις φέτες των κρεμμυδιών, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι κίμινο και ανακατεύουμε. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φακές, το ρύζι, το κοφτό μακαρονάκι και τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και τα γαρνίρουμε με καβουρντισμένο κουκουνάρι. Περιχύνουμε το φακόρυζο με τη σάλτσα ντομάτας λίγο πριν σερβίρουμε.
Νίκη