Στα πλαίσια της δραστηριότητας της Ομάδας “Γνωριμία με τις Κουζίνες του Κόσμου” κι έχοντας δοκιμάσει μια ποικιλία φαγητών, εμπνεύστηκα να μοιραστώ μαζί σας συνταγές από διάφορες χώρες του κόσμου. Μου τις έδωσαν απλοί άνθρωποι που ήρθαν στην χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Οι συνταγές αυτές είναι από φαγητά που τρώνε στην καθημερινή τους ζωή.
Η πρώτη συνταγή που πήρα είναι απ την Γεωργία. Μου την έδωσε η Ίνκα. Είναι η κυρία που φροντίζει την υπερήλικη μητέρα μου, μένει μαζί μας. Είναι μια εξαιρετική, σεμνή κι ευγενική κυρία που κοντά της, εκτός απ την γλυκιά και τρυφερή συντροφιά της, δοκίμασα διάφορα νόστιμα φαγητά της πατρίδας της.
Μελιτζάνες με καρύδια (Γεωργιανή συνταγή)
Υλικά
6 μελιτζάνες χοντρές, μαύρες
6 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
1 ξερό κρεμμύδι
5 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ξερό βασιλικό ή καλύτερα φρέσκο
Μισό ματσάκι κόλιαντρο, μόνο τα φύλλα του
100 γραμμάρια καρύδι τριμμένο
2 πιπεριές κόκκινες ( αν σας αρέσουν )
Λάδι
αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε ψιλές φέτες, μεσαίου μεγέθους. Βάζουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε όλες τις φέτες. Στην συνέχεια βάζουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες μία – μία, όχι την μία πάνω στην άλλη, σε μεγάλο σκεύος και περιμένουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά. Έπειτα κόβουμε τις ντομάτες σε ψιλές φέτες, όπως τις μελιτζάνες. Το ίδιο κάνουμε και με το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Τα κόβουμε δηλαδή λεπτές φέτες. Μετά κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια τα φύλλα του κόλιαντρου και του βασιλικού. Στην συνέχεια τρίβουμε το σκόρδο και το καρύδι. Έπειτα όλα τα υλικά, μαζί με τις κρύες μελιτζάνες, τα ανακατεύουμε σιγά – σιγά, με τα χέρια μας καλύτερα. Στο τέλος βάζουμε αλάτι, και σε δέκα λεπτά μπορούμε να φάμε.
Καλή σας όρεξη!
Νίκη
Ευχαριστώ πολύ Νίκη. Περιμένω τις επόμενες. Μου άρεσε που αναφέρθηκες στον άνθρωπο που σου έδωσε την συνταγή. Έτσι, νιώθω σαν αποκτά άλλο νόημα (ίσως και γεύση…) το φαγητό.